Mitä ihollesi tapahtuu, kun se palaa auringossa


Mitä tarkoittaa ihon palaminen auringossa?

 

 

Suomessa on tänä vuonna päästy vielä hyvin harvakseltaan nauttimaan aurinkoisista kesäpäivistä, mutta viime päivinä sosiaalinen mediani on täyttynyt mitä punaisemmista ihoista ja näin ihonhoidon ammattilaisena kauhistuttaa ihmisten välinpitämättömyys auringon polttamaa ihoa kohtaan. Niinpä päätin aktivoitua blogini suhteen ja kirjoittaa, mitä se oikeastaan tarkoittaa.

Oletko sinä välinpitämätön, kun on kyse auringon aiheuttamista ihovaurioista? Punoitus, kipu, ihon kuoriutuminen, ihon palaminen rakkuloille – saatat ehkä ajatella, että siitä seuraa vain muutaman päivän epämukavuus ja että after sun -ihonhoito tekee ihmeitä ja hoitaa palaneen ihon. Valitettavasti näin ei ole.

Totuus on, että melanoomariski (vaarallisin ihosyövän muoto) tuplaantuu henkilöillä, jotka polttavat ihonsa viisi tai useamman kerran elämänsä aikana (lähde: SkinCancer.org). Aika vähän, eikö? Jotta voit ymmärtää miksi ihon polttaminen on niin vaarallista, on ymmärrettävä mitä se oikeastaan tarkoittaa. Katsotaanpa siis tarkemmin mitä ihossasi tapahtuu, kun se palaa ja miksi sinun tulisi aina suojata ihosi aurinkovoiteella ja vaatteilla.

 

Mitä ihon palaminen on?

Se on reaktio äärimmäiselle UV-vauriolle. (Kaikki rusketus tai väri ihollasi on myöskin ihon suojareaktio UV-altistukselle sen yrittäessä suojata sisempiä elimiäsi säteiltä.)

Ei ole olemassa ”pohjarusketusta” – kaikki rusketus iholla on merkki ihovauriosta. Punaisuus palaneella iholla aiheutuu kapillaarisuonissa virtaavasta ekstraverestä ihon yrittäessä korjata vaurioita. Jos painat sormellasi palanutta ihoa, se muuttuu vaaleaksi ja palautuu taas punaiseksi kapillaarisuonien täyttyessä verestä.

Mikä palamisen aiheuttaa? Kaikki rusketus tai punoitus iholla on merkki siitä, että UV-säteily, on se sitten peräisin auringosta tai solariumista, on vaurioittanut geneettistä materiaalia (DNA) ihosoluissasi. UV-vaurioiden syntyyn ei tarvita vakavia auringonpolttamia. Lievemmätkin vauriot ihon DNAssa voivat johtaa ihosyöpään.

 

 

Oireet ja mitä ne tarkoittavat:

Kipu ja punoitus kertovat kehon yrityksestä korjata syntyneitä vaurioita. Ihon kuoriutuminen, rakkulat ja ihon kutina ovat merkkejä vakavammasta vauriosta.

Ihon kuoriutuminen on ihon tapa päästä eroon vaurioituneista ihosoluista. Tämä on tarpeellista, koska vaurioituneet ihosolut ovat riski syövän kehittymiselle. Vaikka ihosi kuoriutuukin ja uutta ihosolukkoa syntyy, ihoon jää aina vaurioituneita ihosoluja ja ne kasvattavat syöpäriskiä. Ehkä vielä suurempi ongelma on nopeampi ihon ikääntyminen. 90% näkyvästä ihon ikääntymisestä (kuten rypyt) johtuu UV-vaurioista ja vain 10% on perimästä johtuvaa. Tämä on hyvä muistaa, kun mietit rusketusta.

 

Kuinka päästä eroon auringon polttamasta iholla?

Vaikka netti on pullollaan ohjeita auringon polttaman ihon ”korjaamiseksi”, totuus on, että ei ole minkäänlaista keinoa tehdä tapahtunutta vahinkoa tekemättömäksi. Mikäli ihosi on palanut, voit helpottaa kipua ja nopeuttaa paranemista esim. kosteuttamalla, mutta kohonnut ihosyöpäriski ja ikääntymisen merkit eivät katoa palamisoireiden katoamisen myötä.

Tärkeintä onkin ennaltaehkäistä palaminen.

 

Kuinka sitten suojata ihoa?

 

Syöpätilastot kertovat karua tarinaa. Todettujen ihosyöpien määrä Suomessa on tuplaantunut 90-luvun tilastoihin verrattuna. Ihosyöpä on aina UV-säteiden aiheuttama ja täysin estettävissä. OLE SINÄ VIISAS JA SUOJAA ITSESI! Huolehdi, että aurinkosuojatuotteesi suojaa ihosi sekä UVA- että UVB-säteiltä ja suositeltava suojakerroin 50. Mikäli vietät pitkiä aikoja auringossa, uit, hikoilet, niin muistahan myös lisätä aurinkovoidetta pitkin päivää. Muistathan myös hatun ja aurinkolasit.